Shiatsu Masajı

Parmakla bastırmak anlamına gelen Shiatsu, konumu kesin bir şekilde belirlenmiş olan noktalarda deriye sıkıca bastırarak hastalıkları sağaltma yöntemidir. Bu chi’nin yaşam enerjisi meridyen adı verilen ve belirgin bir şekilde tanımlanmış kanallar vasıtasıyla tüm vücutta aktığı teorisini temel alır. On dört ana meridyen vardır; bunların her biri, yolu bağlantılı olduğu organın yakınından geçmese bile, vücudun belli başlı organlarından birini ve bununla ilgili olan organ ve fonksiyonları etkiler. Örneğin omuzdan başparmağa kadar inen Akciğer meridyeni, akciğerler, burun ve boğaz da dahil olmak üzere tüm solunum sistemi üzerinde etkilidir.


Sağlıklı bir insanda enerji akışı kesintisiz ve iki zıt nitelik, yin ile yang arasında dengelidir. Yin, karanlık, soğuk ve pasif; yang ise aydınlık, sıcak ve aktiftir. Ana meridyenler çiftler halinde gruplanırlar, her birinde bir yin, bir de yang vardır. Yin meridyenleri vücudun iç ya da ön yüzünde bulunur, enerji akışı yukarı yöndedir; yang meridyenleri ise dış ve arka tarafta yer alır ve chi aşağı doğru akar. Bir meridyendeki enerji akışı kesintiye uğradığında, bağlantılı olan organ da doğru bir şekilde çalışmaz; hastalıklar baş gösterir.


Her meridyen boyunca belli yerlerde ve kanallarda kesintisiz, dengeli bir akış sağlamak amacıyla enerji ile temasa geçilebilen noktalar bulunur. Shiatsu, bu noktalara bastırarak hastalıkları sağaltma yöntemidir.


Shiatsu, birçok rahatsızlığın giderilmesine yardımcı olur, vücuttaki enerji dengesini olması gerektiği hale getirerek vücudun kendi iyileştirme mekanizmalarını harekete geçirir. Meridyen kavramı açıkça anlaşıldığında, vücudun farklı kısımlarının birbirleriyle nasıl ilintili olduğu da kolayca ortaya çıkar. Ben, meridyenleri vücudun her yerini dolaşan karayolları olarak düşlerim ve bu imgeyle, bir bölgedeki gerginlik veya ağrının, aynı meridyen üzerindeki başka bir yerdeki sorunu nasıl işaret edebileceğini anlamak da kolaylaşır.